Nasze nawyki żywieniowe w dużym stopniu wynikają z przyzwyczajeń, które wynieśliśmy z domu lub z nabytych złych przyzwyczajeń. Czasem nie trzeba robić rewolucji żywieniowej, żeby zacząć jeść dużo zdrowiej. Wyrzucenie lub zamiana niektórych produktów, które znajdują się w naszych lodówkach może znacznie wpłynąć na poprawę jakości naszych codziennych posiłków. Co warto wyrzucić z lodówki na dobry początek?
Margaryna
Jest tańsza niż masło i używana jako jego zamiennik, jednak z pewnością wartością nie dorównuje masłu. Margaryna to wysoko przetworzony produkt, często napakowany chemią i w dużym stopniu stworzona z utwardzonych olejów, które są niezwykle szkodliwe. Masło jest nieco bardziej kaloryczne, ale ma cudowny smak i jest bogate w wiele składników odżywczych. Z masłem nie należy przesadzać i zjadać go zbyt wiele. Jeśli trudno Ci obyć się bez smarowania pieczywa tłuszczem, spróbuj zamienić część spożywanego masła na awokado lub samodzielnie przygotowany twarożek.
Planujesz zabieg z zakresu chirurgii plastycznej czy medycyny estetycznej?
Masz pytania, zaplanuj wizytę u naszego specjalisty
Zapraszam
Arkadiusz Kuna
Napoje gazowane
Szczególnie te barwione. Napoje gazowane najczęściej nie mają nic wspólnego z cytryną lub pomarańczą, która widnieje na opakowaniu. Takie napoje to nic innego jak mieszanka związków chemicznych mogących w dłuższej perspektywie wpływać na rozwój wielu chorób. Ponadto, napoje gazowane są najczęściej bardzo kaloryczne przy czym są to kalorie całkowicie puste, nie wprowadzające do organizmu żadnych substancji odżywczych. Napoje typu light nie zawierają cukru, są zatem mniej tuczące, jednak często jeszcze bardziej niezdrowe przez zawartość sztucznych słodzików.
Parówki i mielonki
Przed zakupem mielonej wędliny lub parówek trzeba dokładnie sprawdzić skład. Pomimo tego, że parówki z dużą zawartością mięsa są obecnie łatwiej dostępne, w dalszym ciągu nie jest to zdrowy produkt. Parówki i mielonki zawierają sporo soli, konserwantów i często także wzmacniaczy smaku. Ponadto, takie przetwory mięsne są dość kaloryczne.
Majonez
Wielu z nas trudno jest wyobrazić sobie życie bez majonezu. A szkoda, bo wystarczy dodać niewiele majonezu do sałatki, aby znacznie zwiększyć jego wartość kaloryczną. Majonez to mnóstwo niepotrzebnie spożywanych kalorii. W dodatku, ten kupny nie jest zbyt zdrowy ze względu na skład oraz konserwanty, które muszą znaleźć się w takim produkcie, aby majonez przetrwał dłuższy czas. Jeśli nie możesz żyć bez majonezu – jedz go od czasu do czasu, jednak spróbuj przygotować go w domu samodzielnie.
Białe pieczywo
Na pieczywie w ogromnym stopniu wciąż opiera się nasza dieta. Niestety, najczęściej na tym pszennym, z mąki oczyszczonej, ze sztucznym dodatkami poprawiającymi smak, zapach oraz trwałość. Są to produkty najczęściej bezwartościowe, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Zamiast białego pieczywa wybierz te pełnoziarniste, pieczone na zakwasach.
Gotowe zupki
To chyba najgorszy z możliwych wyborów w codziennej diecie. Zupki typu instant są tanie i łatwe w przygotowaniu, ale oprócz tego, że nie zawierają żadnych składników odżywczych, zwyczajnie szkodzą zdrowiu przez ogromną zawartość soli, stabilizatorów oraz wzmacniaczy smaku. Jeśli nie masz czasu na gotowanie – lepiej raz na kilka dni ugotować prostą zupę i jeść ją codziennie.
Kostki rosołowe
Ugotowanie wywaru na zupę złożoną z kawałka mięsa i warzyw nie jest czynnością szczególnie skomplikowaną. Kostki rosołowe, które mają w kilka minut wyczarować na stole pożywną zupę, z pewnością nie są odpowiednim zamiennikiem tradycyjnego wywaru. Kostki rosołowe to nic innego jak utwardzone tłuszcze, mnóstwo soli i sztuczne barwniki. Naprawdę ciężko doszukać się tam mięsa lub warzyw.
źródła:
https://businessinsider.com.pl/lifestyle/najbardziej-niezdrowe-jedzenie-wedlug-dietetykow/pv6m0dk
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,10-najbardziej-szkodliwych-produktow-spozywczych.html
https://motywatordietetyczny.pl/2016/08/20-produktow-ktore-sa-szkodliwe-dla-zdrowia-unikaj-ich/