Kontakt / Cennik
Wróć do bloga
Jedzenie, które pomoże Ci długo zachować piękną i młodą skórę

Jedzenie, które pomoże Ci długo zachować piękną i młodą skórę

„Jesteś tym, co jesz” mawiają niektórzy i bywa, że mają rację. Jedzenie, które przyjmujemy ma ogromny wpływ na to jak wyglądamy. I nie chodzi tu tylko o dodatkowe centymetry, ale o stan i wygląd skóry. Co jeść, żeby skóra bez makijażu prezentowała się zdrowo i pięknie?
owoce_na_skóreJedzenie śmieciowych, gotowych dań odbija się nie tylko na naszej wadze, ale też na skórze. Problemy skórne takie jak alergie, zmiany trądzikowe, nadmierny łojotok lub przesuszenie często spowodowane są niedostatecznym dostarczaniem skórze składników odżywczych. Na jakość naszej skóry ogromny wpływ mają warzywa i owoce, które nie zawsze zjadamy w zalecanych ilościach. Aby się o tym przekonać, warto zrobić eksperyment i przez kilka tygodni wprowadzić zalecaną dawkę warzyw do diety. Sami zobaczycie, jak duże zmiany pojawią się w wyglądzie Waszej skóry.

Co zatem jeść, aby wyglądać kwitnąco?

Antyoksydanty w…

Antyoksydanty działają zabójczo na wolne rodniki, które powodują utratę elastyczności skóry. Ponadto antyoksydanty działają przeciwzapalnie i ochraniają skórę przed promieniowaniem UV. Doskonałym źródłem antyoksydantów są:
– pomidory zawierające likopen. Ten sam likopen zawarty jest także w przetworach z pomidorów czyli ketchupie lub sosie pomidorowym
– zioła i przyprawy: rozmaryn, oregano, tymianek – nie dość, że poprawią smak potraw, to jeszcze dodadzą urody
– jabłka, śliwki, czereśnie, wiśnie – sezon na świeże owoce już się zaczął. Jabłka dostępne są za to przez cały rok!

Planujesz zabieg z zakresu chirurgii plastycznej czy medycyny estetycznej?

Masz pytania, zaplanuj wizytę u naszego specjalisty

Zapraszam

Arkadiusz Kuna

Na koloryt…

Zdrowa, lekko zaróżowiona i muśnięta słońcem skóra. Osoba o takich cechach skóry może spokojnie prezentować się bez makijażu. Owoce i warzywa, które pomagają zachować zdrowy kolor skóry to:
– marchew – ale z umiarem. Marchew zwiera wiele beta-karotenu, który może spowodować efekt skóry muśniętej słońcem lub efekt „pomarańczy po zbyt dużej dawce solarium.
– melony, morele – pozytywnie wpływają na świetlistość skóry
– papryka, szpinak i papryczki chili – z tymi ostatnimi obchodź się ostrożnie. Zrezygnuj z nich jeśli masz skłonności do trądziku, pękających naczynek lub trądziku różowatego.
Witamina C na młodość i pękające naczynka
jezynyNie bez powodu witamina C jest składnikiem wielu kremów przeciwzmarszczkowych. Pozytywnie wpływa na produkcję kolagenu dzięki czemu skóra jest elastyczna. Ponadto, dobrze wpływa na płytko unaczynioną skórę. Choć witamina C kojarzy się głównie z kwaśnym smakiem występuje w wielu „niekwaśnych” warzywach i owocach. Witaminę C w dużych ilościach znajdziecie:
– w porzeczkach (szczególnie czarnych)
– truskawkach, kiwi i wszystkich cytrusach
– w szpinaku (!), kalafiorze i słodkiej papryce
Winogrona – naturalny peeling
Zawarte w winogronach flawonoidy chronią skórę przed zmianami w komórkach spowodowanymi promieniowaniem. Winogrona mają także swój udział w złuszczaniu naskórka co pozytywnie wpływa na skórę osób zmagających się z trądzikiem. Warto jeść winogrona, szczególnie wtedy, kiedy przychodzi na nie sezon.
Witaminy z grupy B na skórę tłustą
Witamina B często stosowana jest w kosmetykach przeznaczonych do cery tłustej oraz maściach likwidujących wykwity skórne. Witaminy z grupy B zawarte w jedzeniu wspomagają skórę w walce z łojotokiem oraz niezdrowym ziemistym kolorem. Gdzie je znajdziecie?
– pestki dyni i słonecznika
– warzywa strączkowe (np. fasola, soczewica)
– awokado, które dodatkowo pozytywnie wpływa na nawilżenie skóry
– drożdże – maseczka z drożdży, była stosowana na trądzik przez nasze babcie nie bez powodu.
Krzem i cynk na jędrną i pozbawioną cellulitu skórę
Krzem i cynk zawarty w jedzeniu wpływają na elastyczność i nawilżenie skóry. Krzem znajdziesz w daktylach i bananach natomiast cynk w orzechach, pieczywie pełnoziarnistym i owocach morza. Odpowiednia zawartość cynku w organizmie chroni przed powstawaniem „skórki pomarańczowej” na udach.
Zwracajmy uwagę na to co jemy i bądźmy świadomi tego, że nasz wygląd i zdrowie w dużej mierze zależy od zawartości talerza.
Autorka tekstu: Klaudia / dziennikarka, blogerka