Chyba każda dziedzina życia otoczona jest jakimiś stereotypami i mitami. Dotyczą one zarówno zdrowia, pielęgnacji, ciąży jak i jedzenia. Często trudno dojść do źródła fałszywej informacji, które powielane są latami a często nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Tematu jedzenia i diet także nie ominęło stereotypowe myślenie. Oto najpopularniejsze fakty i mity o jedzeniu, w które być może jeszcze wierzycie!
Ziemniaki powodują wzrost wagi
Ile to razy, podczas diety odchudzającej odstawialiście ziemniaki, zakładając że to jedna z największych przyczyn tłuszczu na biodrach i brzuchu? To mit. 100 gram ziemniaka ugotowanego ma zaledwie 70-90 kalorii, przy czym na przykład kasza gryczana (skądinąd pyszna i zdrowa) ma 100 kalorii w 100 gramach. W naszej tradycyjnej kuchni ziemniaków jest sporo, jednak to nie one są winowajcą odpowiedzialnym za nadmiar kilogramów a wszystko to, co z ziemniakami smakuje najlepiej czyli zawiesiste sosy oraz tłuszczyk ze skwarkami. Ziemniaki warto utrzymywać w swojej diecie bo zawierają błonnik i witaminy ( w tym całkiem sporo witaminy C!). Zamiast jednak polewać je sosem z wieprzowiny, lepiej posypać je koperkiem.
Planujesz zabieg z zakresu chirurgii plastycznej czy medycyny estetycznej?
Zapraszam
Arkadiusz Kuna
Surowe warzywa i owoce są znacznie zdrowsze niż ugotowane
Jest to trochę fakt, a trochę mit. Każda obróbka termiczna wpływa na wartości odżywcze, co jednak nie oznacza, że gotowanie lub gotowanie na parze nie przynosi pozytywnych skutków. Jedzenie surowych warzyw i owoców z pewnością nie odbierze nam zdrowia jednak nie powinien być to jedyny sposób przyjmowania żywności. Naukowcy odkryli, że gotowanie podnosi poziom niektórych związków odżywczych. Na przykład w dobrej jakości ketchupie, jest ponad 5 razy więcej antyoksydantów niż w pomidorach surowych.
Niskotłuszczowe produkty są lepsze niż pełnotłuste wersje
Ten mit na szczęście już nie jest tak popularny jak jeszcze kilka lat temu. Produkty typu light często rzeczywiście mają mniej cukru lub tłuszczu. Aby jednak zachować odpowiedni smak oraz konsystencję, producent musi zastosować inne dodatki, które są tak samo kaloryczne jak w przypadku pełnowartościowych wersji albo są chemiczne i niezdrowe. Na przykład, jeśli producent usuwa dany składnik z ciasteczka np. są to ciasteczka niskotłuszczowe – musi dodać coś, co sprawi, że ciasteczka nadal będą ciastkami czyli np. cukier. Najlepsza żywność to taka, która jest minimalnie wcale przetworzona przez producentów.
Ciemne pieczywo jest zdrowsze i wartościowsze niż pieczywo białe
To fakt. Niezaprzeczalny. Jednak nie należy sugerować się wyłącznie kolorem. Ciemne pieczywo z mąki razowej jest najlepszym wyborem. Nie oznacza to, że każdy ciemny chleb jest chlebem razowym. Obecnie ludzie przywiązują większą wagę do jakości pieczywa, które zjadają i często zależy im na utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Producenci czasem próbują oszukać konsumentów i stosują barwniki (np. karmel) dzięki którym pieczywo wygląda na ciemne. Sprawdzaj etykiety oraz zwróć uwagę na wagę pieczywa (jedna kromka chleba ciemnego powinna ważyć znacznie więcej niż jedna kromka chleba jasnego), kolor (ciemny, ale nie w odcieniu pomarańczy) oraz wilgotność.
Lody nie tuczą…
To dość powszechny mit i świetne wytłumaczenie dla łasuchów będących na diecie. Według powszechnej opinii, jedzenie lodów nie dostarcza organizmowi kalorii lub dostarcza ich bardzo mało ponieważ organizm zużywa więcej energii na ogrzanie niż przyjmuje. Rzeczywiście, organizm wydatkuje energię na ogrzanie lodów, jednak ma to bardziej wymiar symboliczny niż rzeczywisty. W końcu porządna gałka lodów bakaliowych, powstałych na bazie śmietany i jajek to sporo kalorii.