Utrata wagi i utrzymanie jej na właściwym poziomie niezmiennie kojarzy nam się ze słowem „dieta”. Przechodzimy na dietę, chudniemy i wracamy do starych nawyków, które prędzej czy później powodują przyrost wagi. Właściwe nawyki żywieniowe mają nie tylko pomóc utrzymać figurę, ale przede wszystkim – zachować nas w zdrowiu. Zmiana nawyków jest nieco trudniejsza niż już wyżej wspomniana dieta, jednak z pewnością przyniesie długotrwałe efekty.
Dlaczego zmiana nawyków jest trudna?
Nawyk, czyli sposób zachowania, który jest wypracowany w czasie. Nawyki mogą być złe lub dobre – nie tylko w żywieniu. Niezdrowym nawykiem jest palenie papierosów, za to dobrym nawykiem może być zamiłowanie do aktywności fizycznej. Utrzymywanie złych nawyków jest łatwiejsze – bo już wcześniej wypracowane. Na przykład: załóżmy, że chcesz zrezygnować z mięsa i przejść na dietę wegetariańską. Jednak większość dań, które jadasz na co dzień jest z dodatkiem mięsa, bo tak gotowano u Ciebie w domu i Ty gotujesz podobnie. Przejście na wegetarianizm będzie wymagało od Ciebie poczytania o nowej diecie, a przede wszystkim – reorganizacji nie tylko podczas gotowania, ale także w czasie zakupów. Jeśli podejmiesz się tego zadania i wytrwasz w nim – nabędziesz nowych nawyków, które po czasie przestaną stanowić dla ciebie kłopot, a wypracowane czynności staną się automatyczne. Proces zmiany nawyków jest jednak dość trudny i wymagający zaangażowania.
Planujesz zabieg z zakresu chirurgii plastycznej czy medycyny estetycznej?
Zapraszam
Arkadiusz Kuna
Od czego zacząć?
Zacznij myśleć o zmianie nawyków żywieniowych jak o przygotowaniach do egzaminu. Zacznij czytać, dowiedz się jak najwięcej o składnikach odżywczych w pożywieniu i zbilansowaniu posiłków. Dowiedz się czego unikać podczas zakupów i jak czytać etykiety. Przeglądaj zdrowe przepisy i szukaj tego, co będzie zdrowe i jednocześnie smaczne dla Ciebie. Nawet nie zauważysz, kiedy zaczniesz zwracać baczniejszą uwagę na kupowane produkty i wdrażać przepisy, które wydały Ci się ciekawe. Nie zaczynaj wszystkiego w jednym dniu. Powoli wdrażaj zmiany i pozbywaj się z lodówki tych produktów, które nie są zdrowe.
Kilka prostych zasad dotyczących zdrowego odżywiania
Unikaj przetworzonej żywności
Nie jedz fastfoodów, gotuj w domu lub jedz wyłącznie w pewnym punkcie gastronomicznym. Staraj się unikać także gotowych dań i półproduktów, które często zawierają mnóstwo zagęstników i zapychaczy. Najlepsza dieta, to naturalna dieta. Przy dobrej organizacji, przygotowanie smacznego i zdrowego posiłku nie wymaga codziennej pracy i wielogodzinnego stania w kuchni.
Jedz wszystkie grupy pokarmowe
O ile jesteś zdrowy i nie jesteś wegetarianinem, powinieneś dostarczyć wszystkich składników pokarmowych do organizmu. Wybieraj mądrze produkty – ciemne pieczywo, kasze, ciemne makarony. Nie zapominaj o dostarczeniu do organizmu odpowiedniej ilości białka, zatem jeśli nie jesz mięsa – pamiętaj o uzupełnieniu tego składnika, spożywając np. warzywa strączkowe. Przede wszystkim jedz warzywa – latem korzystaj ze świeżych warzyw, zimą ratuj się mrożonkami oraz kiszonkami.
Stopniowo ograniczaj sól
Sól nie ma dobrego wpływu na organizm, powoduje nadciśnienie i utrudnia odchudzanie. Jeśli lubisz słone potrawy, nie rezygnuj całkowicie z soli, ale stopniowo ją ograniczaj. Zobaczysz, że różnice odczujesz tylko przy pierwszym ograniczeniu – potem mniejsza zawartość soli nie będzie Ci już przeszkadzała, bo zwyczajnie nie będzie wyczuwalna.
Jedz regularnie i często
To jeden z trudniejszych nawyków, szczególnie jeśli do tej pory zjadaliśmy np. dwa duże posiłki w ciągu dnia. Jedząc mniej, ale częściej dostarczasz organizmowi właściwą ilość energii i nie dopuszczasz do uczucia głodu. Nie zapominaj o śniadaniu i wychodząc do pracy miej przygotowane dwa posiłki, aby dostarczyć właściwą ilość energii. Dzięki regularnym i częstym posiłkom unikniesz chęci podjadania między posiłkami i ograniczysz głód wieczorem.
Nawadnianie
Zdrowa dieta to także wypijanie sporej ilości czystej wody niegazowanej. Nie zapomnij o tym wprowadzając nowe nawyki. Jeśli nie przepadasz za wodą, możesz urozmaicić jej smak dzięki cytrynie, pomarańczy lub kawałkowi jabłka.
Przede wszystkim – bądźcie rozsądni. Po prostu, zwracajcie większą uwagę na to znajduje się na talerzu, a efekty wolniej, ale z czasem pojawią się same.