Kontakt / Cennik
Wróć do bloga
jak bardzo zmieniła się nasza dieta

Odżywianie kiedyś a dziś – jak bardzo zmieniła się nasza dieta?

Wokół diety narosło wiele przekonań. Niektóre z nich to mity, inne to półprawdy, a jeszcze inne faktycznie są prawdziwe. Warto zaznaczyć, że dietetyka jest tą gałęzią nauk o zdrowiu człowieka, która rozwija się bardzo prężnie. Nierzadko zastanawiamy się, czy dany produkt, który jemy, jest zdrowy. Niektórzy z nas zaczęli nawet oceniać żywność tylko pod kątem kaloryczności. Czy jest to pozytywne zjawisko? Czy można odzyskać radość z jedzenia, a równocześnie nie przytyć? Jak bardzo zmieniła się nasza dieta? W poniższym artykule postaram się omówić najczęstsze mity związane ze zdrowym żywieniem.

Mit numer 1 – od tłuszczu się tyje

Tłuste pożywienie zwyczajowo kojarzymy z tyciem. Tłuszcz znajdujący się w mięsie, maśle bądź olejach utożsamiamy z tym tłuszczem, który odkłada się w naszym brzuchu i boczkach. Tak jednak nie jest. Tyjemy przez nadmiar kalorii w naszym pożywieniu. Nasz organizm odkłada nadmiarowe kalorie w postaci tkanki tłuszczowej, chcąc zaoszczędzić je na przyszłość. Dzieje się tak dlatego, że w przeszłości zdarzały się naprzemiennie okresy niedoboru oraz nadmiaru żywności. To jednak zmieniło się za sprawą wysokowydajnego rolnictwa. Od kilkudziesięciu lat funkcjonujemy w systemie, w którym żywność jest powszechnie dostępna w nadmiarze. Proces ewolucji jest jednak znacznie wolniejszy i nasze organizmy „nie rozumieją”, że nie zagraża im głód.

Planujesz zabieg z zakresu chirurgii plastycznej czy medycyny estetycznej?

Zapraszam

Arkadiusz Kuna
jak bardzo zmieniła się nasza dieta

Mit numer 2 – liczą się tylko kalorie

Choć to od nadmiaru kalorii się tyje, to to, ile ich spożywamy, zależy miedzy innymi od jakości pożywienia. Zauważono, że niskokaloryczna, aczkolwiek pozbawiona witamin żywność, nie sprawia, że czujemy się syci. Wysokokaloryczne, ale pełne posiłki pozwalają nam na odczuwanie sytości przez długie godziny. Sprawia to, że międzyposiłkowe podjadanie jest znacznie mniej prawdopodobne. Tym samym jedząc wysokokalorycznie możemy paradoksalnie zjadać dużo mniej, niż wybierając odtłuszczone wersje produktów.

Mit numer 3 – słodziki sprawiają, że tyjemy

Ciężko znaleźć źródła tego mitu. Niemniej często spotykamy się z podejściem, że słodziki są kontrskuteczne w odchudzaniu. Cały szereg badań naukowych wykazał, że zastąpienie cukru słodzikami nie powoduje wzrostu masy ciała, a wręcz przeciwnie. Słodziki takie jak aspartam czy acesulfam są nadmiernie demonizowane. Wbrew obiegowym opiniom nie są rakotwórcze i nie wywołują cukrzycy. Są w pełni bezpieczne – aby pochorować się od aspartamu należałoby zjeść kilkaset jednostek tego słodzika. Równocześnie warto zaznaczyć, że napoje light, choć mają nieco inny smak, są równie bezpieczne co zwykłe napoje.

Mit numer 4 – jedyną wartością posiłku są kalorie, które on niesie

W dietetyce w ostatnich latach coraz częściej sugeruje się, aby zaprzestać liczenia kalorii. Jest to zupełnie rewolucyjne podejście. Wynika ono z faktu, że kaloria jest jednostką nieco sztuczną, której nie można odnieść do ewentualnej pożywności posiłku. Na coraz większej ilości produktów pojawiają się tak zwane nutri-score. Skala ta, wyrażona w literach, pozwala na szybsze i lepsze zorientowanie się co do jakości produktu. Należy pamiętać, że człowiek potrzebuje do życia nie tylko kalorii, ale także odpowiedniej ilości witamin, mikroelementów oraz makroelementów.

jak bardzo zmieniła się nasza dieta

Mit numer 5 – nadmiarowe kalorie można spalić

Niestety, jest to dość powszechny mit. Wysiłek fizyczny utożsamiamy z paleniem kalorii. Podświadomie myślimy, że jeżeli biegaliśmy przez godzinę, to „należy się” nam tabliczka czekolady. Sprawia to, że ewentualnie spalone przez nas kalorie zastępujemy nowozjedzonymi kaloriami. Jak się jednak okazuje, mamy również skłonność do zawyżania ilości spalonych kalorii. Ponadto nowsze badania wykazują również, że organizm pali kalorie w zupełnie inny sposób, niż by się nam wydawało. Nie neguje to jednak sensu ćwiczeń fizycznych. Są one ważne oraz pozwalają nam utrzymać stan zdrowia i przyczyniają się do poprawy ogólnej wydajności organizmu.

Mit numer 6 – miód to zdrowy słodzik

Smak miodu jest niepowtarzalny. Jego złoty kolor i delikatny posmak smakują nam dzieciństwem i pięknymi wspomnieniami. Niemniej miód ma niewiele mniej kalorii niż zwykły cukier.